A Jézus Szíve Jezsuita Templomban január 13-án éjszaka szólal meg utoljára teljes felújítása előtt az orgona. A rendhagyó programban lesz némafilmvetítés és jazzkoncert is.

Az este fél tízkor kezdődő orgonabúcsúztató négy blokkból áll. A fiatal felnőttek körében oly népszerű Jezsuita Nyolcas mise után Horváth Márton Levente orgonaművész-zeneszerző szakrális műveiből hallhatunk válogatást a komponista és Seleljo Erzsébet klasszikus szaxofonművész előadásában. Az európai egyházzenében gyökerező, de ízig-vérig kortárs darabok hallgatásához Horváth Árpád SJ templomigazgató kínál majd spirituális szempontokat.

A második blokk főszereplője Martin Sturm sokszoros versenygyőztes fiatal német orgonista, aki ezúttal a legendás Mélies-némafilmre, Az utazás a Holdban című negyedórás mozira improvizál majd (a vásznon a film előtt és után a karzaton játszó művészeket lehet követni közeli élőképen). Őt követi a felújítás során szakértőként is közreműködő Szabó Balázs orgonaművész, jezsuita öregdiák, aki Johann Sebastian Bach-műveket szólaltat meg, illetve hangzó illusztrációk segítségével röviden bemutatja az orgonát és a tervezett munkálatokat.

Már késő éjszaka a 4 Méter Duó, azaz Premecz Mátyás Hammond-orgonista, Badics Márk (dob) és Kováts Gergő (szaxofon) ad akusztikus jazzkoncertet, és a szokatlan hangzásokkal, tempókkal és ritmusokkal még egyszer utoljára jól megdolgoztatnak minden sípot. Az est záróakkordjaként éjfélkor egy utolsó hálaadó ének után Burik Gábor kántor jelképesen lekapcsolja a hangszert, melyet másnap alkatrészeire bontanak és elszállítanak. Fűtött padokról, pokrócokról, forró italról, farsangi fánkról és félrevonulós-beszélgetős helyszínekről a szervezők gondoskodnak, és a kötetlen hangulatú, különleges estére különösen hívják a fiatal felnőtteket és azokat is, akikhez a megszokott templomi orgonaszó nem áll közel.

A Jézus Szíve Jezsuita Templom első orgonáját 1894-ben építették, ám már az 1909-es szentelésre átépíttették, s ebben a formájában a temesvári Wegenstein-gyár egyik mesterműve lett. Az orgonát 1954 és 2013 között további hat alkalommal alakították át, a rózsaablakot eltakarva hátratolták és kibővítették, szinte minden részegységét lecserélték, regisztereinek hangzását megváltoztatták. A számtalan, egyre kevésbé alapos és igényes átalakítás következtében mai formájában a hangszer az utolsókat rúgja: elektronikája elöregedett, többször módosított hangzásképe nem tükröz művészi koncepciót.

Bő másfél évnyi előkészület után, január közepén lép látványos szakaszába a templom orgonaprojektje. A korábbi években a Zeneakadémia és a Hold utcai református templom orgonáján is dolgozó Aeris Orgona Kft. január 14-én kezdi meg a felújítási és bővítési munkálatokat. A tervek szerint nyárra elkészül az új – digitálisan is megszólaltatható – szentély-játszóasztal, s egy év múlva visszakerülhet helyére a kívül-belül megújult, s stílushűen, de a mai kor színvonalán és kimagasló minőségben bővített Wegenstein-orgona.

Az orgonabúcsúztató éjszaka az utolsó lehetőség, ha valaki szeretné örökbe fogadni az elbontandó orgonasípok egyikét. A lehetőségről bővebben a jezusszive.jezsuita.hu/orgona-síp-orokbefogadas oldalon lehet olvasni. Az éjszakába nyúló programon a részvétel ingyenes, de a szervezők köszönettel fogadnak adományokat a templom egyházzenei élete, illetve az orgonafelújítás javára.

Forrás: Jezsuita.hu

Helyszín:

1085, Budapest, Mária utca 25. 

Időpont:

2018. 01. 13. / 20:00

A részvétel ingyenes, de a szervezők köszönettel fogadnak adományokat a templom egyházzenei élete, illetve az orgonafelújítás javára.

Share This