A főként 17-20. századi műveket bemutató Majestic Sounds hangversenyek művészeti vezetője, Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész őszi sorozatában új vizekre kalauzolja hallgatóit: Kortárs Kincsek ‒ Magyar Orgonamuzsika című estje szeptember 19. és október 24. között nyolc helyszínen hangzik el.

A kortárs estek műsorát Teleki Miklós orgonaművész-zeneszerzők kompozícióiból állította össze. A művek sikerrel ötvözik több évszázad zenei hagyományát a jelenkori hangzással, valamint az elmélkedés-elcsendesedés perceit a látványos és virtuóz megoldásokkal

Műsor:

1. Virágh András Gábor: Adeste Fideles

2. Virágh András Gábor: Sonate für orgel

3. Virágh András Gábor: Eucharistic Hymn

4. Magda Dávid: II. Concerto

5. Horváth Márton Levente: Credo-töredékek

6. Kovács Szilárd Ferenc: Négy kép

7. Kovács Szilárd Ferenc: Variációk egy későromantikus dallamra  

Mindegyik alkotó kivételesen invenciózus, szakmai körökben magasan jegyzett zeneszerző, akik előadóművészként a közönséggel is szoros kapcsolatban állnak.

A hangversenyeken hallható, körülbelül egyórás műsor minden darabja más formai és harmóniai megoldásokat alkalmaz,

és karakterben, hangulatban, ritmikában is változatosak; több közülük egyházzenei ihletésű. Ilyen a széles körben ismert ökumenikus dallamra írott Adeste Fideles és az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus himnuszára írt Eucharistic Hymn, de a Credo-töredékek című, személyes ima-gesztusokra épülő darab és a Négy kép ciklus is. Ez utóbbi ‒ a komponista szavaival élve ‒ „egyfajta zenei ökumenét szimbolizál”, egyenlő arányban építve a zsoltározás katolikus és protestáns hagyományára, a tételek mottói pedig a zenéhez programot adó 42. zsoltárból valók.

A Teleki Miklós számára komponált klasszikus tételrendű II. Concerto az orgona hangszínbeli és dinamikai gazdagságát használja a versengés kifejezésére, dallamfordulatai és ritmikája pedig hidat képez

a múlt tradíciója és a modern zene hangzása közt

‒ vallja a szerző. Az ugyancsak háromtételes Sonate für Orgel markáns és meditatív elemeket egyaránt tartalmaz, a középső tétellel a komponista orgonaművész nagyapjának állít emléket. A koncerteket záró, Variációk egy későromantikus dallamra című műnek is van családi vonatkozása: a szerző a darab elején, a Jézus Szíve dallam bemutatásakor édesapja harmonizációját vette alapul.

Az orgonaesteket a szervezők mindenkinek ajánlják, aki igényes, kortárs magyar zenét hallgatna. Ugyanakkor bíznak benne, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett őszi sorozat hozzájárul a modern zenével kapcsolatos rossz berögződések lebontásához és valódi kincsek bemutatásához: olyan sok még a felfedeznivaló!

Share This